Гърция отново беше обхваната от всеобща стачка

гърцияНа 4 февруари в Гърция се проведе 24-часова стачка. Промишлеността, транспорта, сферата на образованието, сектора на услугите, напълно бяха прекратили за ден своята дейност. В болниците бяха останали малка част дежурни лекари. Гръцките работници дадоха голям бой на неолибералното настъпление, осъществено от правителството начело с лявата партия СИРИЗА.

От всички европейски страни може би в Гърция съвременната експлоататорска система показва най-ясно своята същност. Държавата провежда мащабна приватизация, докато ежедневният контрол и намесата на полицейския държавен апарат в живота на гражданите стремително се увеличават. Предприятията преминават в частни ръце, което е подкрепено от полицейските палки, сълзотворния газ, а понякога и от огнестрелните оръжия. Авторитаризмът, жестоките репресии и полицейското насилие са сигурни предпоставки за неолиберализма в икономиката.

Повод за масовите протести е намаляването на размера на минималната пенсия. В Гърция в продължение на много години всички правителства, от десни до леви, провеждат политика, която гръцките анархисти характеризират като социален геноцид. Всеобщото обедняване, безработицата, смъртта на обикновените хора от болести, причинени от недохранване, придобиват все по-голям размах. Но гърците не са съгласни да търпят, защото докато умират от глад в мълчание, паразитите се къпят в лукс.

По улиците на Атина бяха излезли, според различни данни, от 50 до 60 хиляди души. Много източници твърдят, че в страната е преминала най-мащабната протестна демонстрация от 2010 г. насам. Както обикновено, анархисткият блок беше най-отпред в защита на работниците. Анархистите атакуваха полицията с камъни и коктейли Молотов, докато свинете отговаряха със сълзотворен газ и шокови гранати. Полицаите няколко пъти се обръщаха в бягство под натиска на анархистите и хората, излезли по улиците да защитят правата си. Бърлогите на паразитите и бюрократите, луксозните бутици, от които обикновеният работник не може да си позволи да си купи нищо, бяха разгромени. Излезлите от домовете си фашисти си го получиха – предателите на работническата класа не трябва да се приближават до бунтуващите се пролетарии. Анархистите, с подкрепата на демонстранти, хвърляха коктейли Молотов по офис на партията „Общогръцко социалистическо движение“ (ПАСОК). Само прякото действие дава надежда за освобождение, а лъжливата политика може само да затегне примката около врата на хората. Парламентарните бъбривци и техните партии нямат място сред угнетената класа, която се застъпва за правата си – това беше отбелязано от участниците в демонстрацията.

Социалната революция не може да се осъществи за един ден. Тя е предшествана от дългосрочната школа на съпротива и солидарност, стачки, въстания, улични боеве. Защитавайки своите права чрез преки действия, хората се учат да живеят без господар и сами да контролират собствената си съдба. Народът, който е способен да се организира, за да се бори срещу угнетителите, впоследствие може да администрира производството и да разпределя ресурсите. Опитът на гръцките работници е доста ценен, защото работникът, обединяващ усилия с други работници и хвърлящ Молотов по полицаите, няма нужда от политик, бизнесмен и мениджър. Самоорганизираното въстание е зародишът на бъдещото безкласово общество.

гърция4 гърция5 гърция6 гърция7гърция2 гърция3

Източник: Народна самоотбрана

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s