Революцията и държавният терор в Турски и Сирийски Кюрдистан

Бойци на YPS

Бойци на YPS

В Турски Кюрдистан продължава борбата между кюрдските бунтовници, привърженици на създаване на мрежа от самоуправляващи се общини, и турската държава. На страната на режима на Ердоган – танкове, авиация, многобройна армия, полиция, готови да тероризират цивилното население. Съобщава се, че турската полиция често прибягва до широко разпространената антипартизанска тактика: убиват се цивилни граждани, а след това се съобщава, че са убити от кюрдските отряди. По вина на режима на Ердоган всеки ден загиват обикновени жители на кюрдските градове и села, но народът, вдигнал оръжие, продължава съпротивата. Очевидно идеята за създаване на федерация на кюрдските самоуправляващи се общини, намиращи се в момента в състава на Турция, има широка подкрепа. Хората доброволно, без никаква принуда, са готови да вземат оръжието в ръце, да умират и да убиват за идеята за създаване на самоуправляващо се бездържавно общество.

Особено остра ситуация се развива в последните дни в провинция Диарбекир (кюрдско име – Амед). Турските сили са се опитали да влязат в настъпление срещу контролираните от бунтовниците райони, но са претърпели няколко внезапни партизански атаки от страна на кюрдската милиция – Граждански отряди за защита (YPS). 17 въоръжени лакеи на държавата са убити за два дни на боеве, сред тях има най-малко един офицер.

Не стихва борбата с реакцията и в Сирийски Кюрдистан. Миналата седмица авиацията на сирийския олигархичен режим на Асад, подкрепяна от Кремъл, е бомбандирала района на град Алепо. Загинали са петима цивилни, сред които две деца. Съществуването на самоуправляващ се Сирийски Кюрдистан явно не влиза в плановете на Асад. Олигарсите както им е угодно могат да използват демагогия за всевъзможни висши ценности – в този случай за борба срещу Ислямска държава. И в същото време бомбандират тези, които изпитват цялата тежест на борбата срещу ислямистите, убивайки цивилно население. Управниците и олигарсите са засегнати само от властта и богатствата. Те са готови да извършват престъпления в тяхно име. Отговорът на кюрдските бойци е незабавен и жесток. Миналият петък Отрядите за народна самоотбрана (YPG) обстрелваха контролно-пропускателен пункт на сирийската армия. Най-малко четирима войници са убити, а други седем са ранени. Представителите на YPG в Алепо направиха изявление, според което войските на режима на Асад ще станат основната цел на атаки от страна на кюрдските бойци, ако повторят агресивните си действия.

Всички форми на етатистки терор се разбиват в Близкия изток от кюрдската съпротива. Турската държава е придобила индустриален вид и мащаб в масовото унищожаване на цивилното население. Мрачното наследство на тоталитарните режими от миналия век, живеещо в настоящето, показва режима на Ердоган в цялата му „красота“. В същото време ислямистите в Турция и Сирия прибягват към жестоки показни убийства, извършени от религиозните фанатици. Като рязането на глави пред камерата и взривът, осъществен от джихадист-самоубиец на демонстрация на анархисти и социалисти в град Суруч през лятото на миналата година. Но терорът е безсилен пред огромният брой жители на кюрдските области, които вдигат оръжие, за да вземат в ръце живота си. Кюрдската антидържавна алтернатива е толкова привлекателна за хората, че борбата продължава въпреки жертвите и лишенията.

Източник: Народна самоотбрана

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s