Буркхард Гарвег, Ернст-Фолкер Щауб и Даниела Клете като млади радикали.
Буркхард Гарвег, Ернст-Фолкер Щауб и Даниела Клете като млади радикали

Защо сред немската полиция има такава тревога? Фактът, че на пръв поглед забравената абревиатура RAF отново е в заглавията на новините. Времето минаваше, а старите градски партизани в пенсия все не се събираха.

На 6 юни миналата година в покрайнините на град Бремен неизвестни се опитват да експроприират съдържанието на инкасаторски автомобил. В колата се намират нито повече, нито по-малко от един милион евро, които щателно се охраняват. Експроприаторите успяват да отбият инкасаторската кола с микробус, въпреки че отварянето на вратата й, която е с автоматична система за блокиране, не е успешно. Нападателите бягат след престрелка.

На 17 юни полицията открива микробуса, който е използван от експроприаторите. Както знаете, плодовете на техническия прогрес са достъпни в съвременния свят най-вече от държавния апарат и репресивните органи, в това число за разширяване на контрола. Полицията си служи с все по-нови технически възможности. С помощта на молекулярно-техническа експертиза немската полиция успява да установи, че в превозното средство са се намирали трима участници от третото поколение на RAF: Ернст-Фолкер Щауб, Буркхард Гарвег и Даниела Клете. Тези трима градски партизани са заподозрени в организирането и осъществяването на взрив в близост до сградата на затвора в град Вайтерщад на 27 март 1993 г. RAF заявява, че се разпуска през април 1998 г., въпреки че останалите на свобода Щауб, Гарвег и Клете, също както и някои други бойци, все още се намират в нелегалност.

Полицията смята, че тримата бивши участници в RAF са участвали в друг опит за експроприация през декември миналата година. Полицията няма единодушно мнение защо нелегалните са се активизирали. Те изказват мнение, че с помощта на експроприациите са решили да обезпечат живота си в нелегалност. Също се изразява и предположението, че действията на старите партизани могат да означават началото на нов кръг от градски партизани.

Разбира се, практическото и теоретично наследство на RAF заслужава критически анализ. Но фактът, че има такива, които се намират в нелегалност повече от 20 години, и при това лазят по нервите на полицията, заслужава уважение и възхищение. Социалното положение се утежнява в целия свят, богатите стават все по-богати, а бедните – все по-бедни. Всички държави без изключение развиват нови механизми на тоталитарен контрол. Капитализмът с всеки изминал ден демонстрира своето канибалско лице, и необходимостта от коренна промяна става все по-очевидна. Нападенията на старите бойци на RAF няма да доведат до незабавно разрушаване на настоящата обществена система, но е възможно да станат източник на ентусиазъм за новото поколение революционери в Европа и по света, напомняйки, че революционната борба е преди всичко практическа дейност.

Източник: Народна самоотбрана

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s