Кюрдските партизани отговарят на държавния терор

Бойци на YPS

Бойци на YPS

Турската държава продължава терора по отношение на жителите в кюрдските райони. Продължават артилерийските и танкови обстрели, масовите арести и убийствата на заловени от полицията хора. Жертвите на терористичната политика на режима на Ердоган са както активисти, така и обикновени жители на кюрдските градове и села, в това число и деца. Но палачите на народа често стават обект на лов от страна на кюрдските партизани. Новосъздадените Граждански отряди за защита (YPS), въоръжена милиция на самоуправляващите се кюрдски райони в Турция, увеличават интензивността на атаките срещу турската държава.

В нощта на 18 януари в община Идил в провинция Ширнак е взривен брониран полицейски микробус с намиращите се вътре полицаи. Трима въоръжени лакеи на турската държава са ликвидирани, а четвърти е откаран в болница. По време на боеве в община Джизре в провинция Ширнак бойци на YPS убиват четирима турски командоси. Още един се оказва в болница с наранявания. В община Нусайбин в провинция Мардин бунтовниците обстрелват от засада конвой с бронирани полицейски коли. Две от тях излизат от строя след попадения. Точни данни за броя на жертвите сред силите на режима няма.

Народните отряди за защита (HPG) поеха отговорност за нападението срещу централата на полицията в провинция Диарбекир. Според кюрдските бунтовници в хода на атаката са убити 30 полицаи. Партизаните пишат, че тази атака е отмъщение заради обстрелите срещу цивилни граждани, в хода на които загиват жени и деца, а също и заради масовите убийства на кюрди от полицията.

Също както революцията в истинския смисъл на думата включва премахването на привилегированата прослойка от професионални политици, революционната война – това е победа на въоръжения народ над професионалните военни. Народът няма нужда от „професионални“, които да го управляват и да стоят като стража на неравенството и йерархията. Хората могат сами да решат как да живеят. Жителите на кюрдските райони в Турция формират мрежа от органи за самоуправление, а новосъздадената милиция YPS изпълнява функцията на защита на народа. И то доста успешно, както се вижда от текущите събития. Невъзможно е да предскажем бъдещето, но можем да анализираме настоящето. Стотици хиляди кюрди, живеещи в Турция, прилагат на практика либертарната революция.

Източник: Народна самоотбрана

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s