Революционна борба (Επαναστατικός Αγώνας)

революционна борбаРеволюционна борба (на гръцки – Επαναστατικός Αγώνας, Epanastatikos Agonas — EA) е гръцка бунтовническа група, известна със своите атаки срещу сгради на гръцкото правителство и американското посолство в Атина. Тя е определена като терористична групировка от гръцкото правителство, ЕС и САЩ.

История

Революционна борба (EA) е гръцка милитаристична група, която взаимства идеология от различни бивши терористични групи в региона, като например Революционна организация 17-ти ноември (N17) и Революционна народна борба (ELA). Групата изповядва твърд антиглобализъм и анархистка идеология, участвайки в насилствени действия срещу гръцките сили за сигурност и по-големите банкови и бизнес институции, с цел да се започне революция в Европа. В допълнение има съществени антикапиталистически идеали и често са насочени срещу интересите на САЩ. Революционна борба се опитва да насърчи изключването на Гърция от „терористичната война“ на САЩ.

Революционна борба е по-нова група в анархисткото движение. През 2002 г. гръцките сили за сигурност започват съпротива срещу членове на Революционната организация 17-ти ноември (N17), арестувайки 15 от лидерите и членовете на групировката. Арестите „осакатяват“ групировката и тя спира дейността си. Някои следователи смятат, че Революционна борба е създадена с останалите членове на N17, които не са задържани. Групата официално се появява през 2003 г. с бомбената атака срещу сградата на съда в Атина, където умира един полицай. Оттогава насам групата е обвинена в убийства на държавни служители и в бомбени атентати срещу полицейски участъци. Тя се противопоставя на правителствените интереси на САЩ, банките и други фирми.

Европейският съюз определя групировката като терористична през юни 2007 г. Като част от поредица от нападения през април 2010 г. гръцките сили за сигурност арестуват шест заподозрени членове на Революционна борба. Включен в тази група е Никос Мазиотис, заподозрян лидер на организацията. Остава да се види дали арестите могат да имат значително въздействие върху насилствената дейност на Революционна борба или тя е способна да се реформира под ново ръководство и да продължи с насилствените операции.

Атаки в периода 2003 – 2007 г.

Групировката се появява за първи път през 2003 г. с бомбената атака срещу съда в Атина. Следват атаки през 2004 г. срещу Ситибанк и полицейския участък в Атина. През май 2004 г. групировката публикува първия си манифест в гръцкото сатирично списание To Pontiki, в което изразява революционни, анархистки, антиглобалистки и антиимпериалистични идеологически цели. След атаката на 12 януари 2007 г. с гранатомет РПГ-7 срещу посолството на САЩ, гръцките власти погрешно описват групата като част от Революционна организация 17-ти ноември.

Отговорност

В изявление, публикувано в To Pontiki на 25 януари, Революционна борба признава за нападението срещу посолството, твърдейки че „ударът е нашият отговор на престъпната война срещу ‘тероризма’, която се води от САЩ по цялата планета с помощта на своите побратимени държави“.

Определяне като терористична групировка

Европейският съюз добавя Революционна борба към списъка на терористичните организации на 29 юни 2007 г. На 18 май 2009 г. говорителят на Държавния департамент на САЩ съобщава в пресконференция, че държавният секретар на САЩ Хилъри Родхъм Клинтън официално е определила Революционна борба като терористична организация съгласно Закона на САЩ за имиграцията и националността.

През януари 2009 г. гръцката полиция заявява, че техните балистични експертизи показват, че оръжието използвано в атаката на 30 април 2007 г. от Революционна борба е използвано отново на 5 януари 2009 г. в стрелба срещу полицай. Второто оръжие, използвано в атаката на 5 януари според полицията е използвано в атаката на 23 декември 2008 г. срещу полицейски автобус. За това нападение е съобщено, че е направено от група, наричаща се Народно действие (Λαϊκή Δράση, Laiki Drasi), като отговор на гражданските вълнения в Гърция през 2008 г.

Арести през 2010 г.

На 10 март 2010 г. двама членове са забелязани да разбиват кола (Сеат Ибиза) в Дафни, Атика в 4:40 часа сутринта, които при опит за арест започват да стрелят по полицаите. Един от тях, Ламброс Фундас, по-късно е установено, че е бил в списъка с терористи от 1995 г. насам, е застрелян, а другият бяга. За избягалият има доказателства, че е участвал в предишни терористични атаки.

През април 2010 г. след дълго разследване, шест заподозрени членове на групата са задържани. В последвалото разследване полицията намира 119 000 евро кеш, пистолети Застава, фалшиви документи за самоличност, които са били използвани, за да се наемат скривалища, взривни вещества (195 кг Амониев нитрат/Дизелово гориво скрити в гараж). Открити са и подробни планове на бъдещи терористични атаки.

По-късно полицията разследва адрес в Кипсели, нает с фалшиви документи от заподозрените и открива РПГ-7. Тук са открити много ръчни гранати, два автомата Калашников и един картечен пистолет MП5, като балистичната експертиза посочва, че е използван в минали атаки.

Шестимата заподозрени са обвинени, че са участвали в бомбени атаки, в терористична групировка, опит за убийство и други престъпления. Обвиняемите отхвърлят обвиненията. В края на април 2010 г. трима главни заподозрени потвърждават участието си в Революционна борба в писмо до пресата. Тримата обещават да продължат своите революционни дейности докато са живи.

2014 – днес

В ранните сутрешни часове на четвъртък, 10 април 2014 г., след две предупредителни обаждания до медиите – кола бомба със 75 кг. експлозиви се взривява пред един от офисите на Гръцката банка, разположен на улица Америкис в Атина, причинявайки мащабни материални щети в околността (но не и жертви).

Петнадесет дни по-късно, градската партизанска група Революционна борба (Epanastatikos Agonas) поема отговорност за атентата.

Както мнозина от вас може би си спомнят, трима анархисти разкриват членството си в групата преди четири години, през април 2010 г.: Никос Мазиотис и Пола Рупа, които се издирват от лятото на 2012 г. (наскоро правителството постави огромни награди за главите им), и Костас Гурнас, който в момента е държан в плен в затвора Коридалос.

Атаки, извършени от Революционна борба

5 септември 2003 г.: бомбена атака срещу съда в Атина.
5 май 2004 г.: бомбена атака срещу полицейски участък в Атина.
29 октомври 2004 г.: бомбено/ракетно нападение срещу гръцки полицейски автобуси.
2 юни 2005 г.: бомбена атака срещу сградата на Министерството на труда.
12 декември 2005 г.: бомбена атака срещу финансовото министерство на площад Синтагма в Атина.
30 май 2006 г.: опит за убийство на Георгиос Вулгаракис, министърът на културата и бивш министър на обществения ред.
12 януари 2007 г.: ракетно нападение с Wasp 58 срещу посолството на САЩ в Атина.
30 април 2007 г.: стрелба по полицейски участък в предградието на Атина Неа Йония.
23 декември 2008 г.: стрелба по транспортиране на полицаи в автобус пред Атинския университет.
5 януари 2009 г.: стрелба по охраната на Министерството на културата в Атина. 21-годишният член на полицейското звено, Диамандис Мадзунис, е тежко ранен в тялото и крака. Използваните оръжия са като тези в стрелбите на 30 април 2007 г. и 23 декември 2008 г.
18 февруари 2009 г.: неуспешно нападение с кола-бомба срещу офиси на Ситибанк в центъра на Атина. Полицията по-късно заявява, че бомбата е била достатъчно мощна, за да унищожи четириетажната сграда.
9 март 2009 г.: бомбена атака срещу клон на Ситибанк в предградие на Атина.
12 май 2009 г.: бомбена атака срещу клон на Евробанк Ергасиас в предградие на Атина.
3 юли 2009 г.: атака със запалителна бомба срещу данъчната служба в атинския квартал Амбелокипи.
3 юли 2009 г.: бомбена атака срещу Макдоналдс в атинския квартал Амбелокипи, причинени са много щети.
2 септември 2009 г.: експлозия пред борсата в Атина, причинявайки леки наранявания на една жена и много щети. Избухва втора бомба в Солун, причинявайки незначителни щети и няма пострадали. Групата е заподозряна.
16 февруари 2010 г.: избухва бомба пред банка Джей Пи Морган, властите заподозират Революционна борба и Конспирация на огнените ядра.
13 май 2010 г.: бомба избухва през затвора Коридалос в Атина, ранявайки една жена. Полицията подозира Революционна борба.
14 май 2010 г.: само един ден след бомбената експлозия в Атина, втора бомба експлодира в съда в Солун. Един човек е ранен. Сградата е силно повредена отвътре.
25 юни 2010 г.: колет бомба експлодира в Министерството на обществения ред на Гърция. Бомбата е адресирана до министъра на обществения ред Михалис Хрисохоидис, но вместо това е отворена от Йоргос Василакис, помощникът му. Йоргос е убит. Според гръцкият експерт по тероризма д-р Атанасиос Другас, атентатът вероятно е извършен от Революционна борба.
10 април 2014 г.: атака с кола бомба срещу Гръцка банка и централата на банка Пиреос в центъра на Атина. 76 кг. експлозиви, намиращи се в кола, разрушават предните фасади на сградите наоколо. Няма ранени. Действието по-късно е потвърдено от Революционна борба в Индимедия Атина.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.