Четири дни в Неапол

неапол

Въстанието в Неапол в периода 27-30 септември 1943 г. – най-яркия епизод от съпротивителното движение в Южна Италия. Избухва спонтанно в момент, когато англо-американските войски приближават към града, а немските гарнизони се подготвят да отстъпят.

Във въстанието участват най-различни слоеве от населението: бивши военни, работници, служители, студенти. Първите нападения срещу хитлеристите, които се опитват да отвличат младежите на Север и да разграбват града, се случват на 27 септември вечерта. На следващия ден във всички квартали на града започва въстание. Немското командване дава заповед в бой да влязат танкове и бронирани машини. В края на деня по улиците се появяват първите барикади. На 29 септември въстанието достига своя най-голям размах. В града се водят ожесточени улични боеве. В много квартали се създават партизански командвания, и сраженията придобиват по-организиран характер.

Патриотите атакуват стадиона, в който са държани заложници: немското командване е принудено да преговаря с патриотите и да пусне заложниците.

На 30 септември германците оттеглят от града основните си сили и започват артилерийски обстрел на някои квартали. Продължава борбата между населението и немските сапьори, които се опитват да разрушат града и пристанището.

Хитлеристите разрушават и опожаряват редица паметници на италианската култура, в частност те опожаряват историческия архив на Неапол (основният източник за изучаване на историята на Южна Италия). В северните покрайнини на града нападенията на патриотите срещу немския ариергард се превръщат в ръкопашен бой.

На 1 октомври градът празнува своето освобождение. Въстанието в Неапол е първото в историята на италианското съпротивително движение, в което участва масово населението. То се отличава с широк размах и висок героизъм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.