Франсеск Сабате Лопарт

сабатеДнес ще публикуваме кратка биография на най-известния от братята-анархисти Сабате – Франсеск, по-известен като „Кико“. Той е легендарен и прочут анархист, упорит борец за социална революция и активен участник в антифранкистката съпротива, който успява да остане жив по-дълго от останалите. Името му се среща във филма „Лусио“, където се разказват някои факти за причините за последния им поход в Каталуния и за това какво е научил главния герой във филма от него. Също така името на Кико се среща и в книгите на съвременната испанска писателка Роса Монтеро (базирани на напълно реални източници и интерпретирани във формата на възпоменания), която ни позволява да разберем какво представлява испанският анархизъм и да почувстваме неговия дух.

Франсеск Сабате Лопарт (по-известен като Ел Кико) е роден на 30 март 1915 г. в Барселона.

Той се присъединява към CNT (Национална конфедерация на труда) през 1931 г. Още през 1932 г., след събитията във Фихос, събира около себе си другари и организира група от съмишленици-активисти, която нарича „Лос Новатос“ (новобранци). Групата си сътрудничи с FAI (Иберийска анархистка федерация). През 1935 г. „Лос Новатос“ започва серия големи експроприации, които се извършват с ясен политически подтекст. Целта е да се съберат пари, които да улеснят живота на другарите, намиращи се в затвора.

На 18 юли 1936 г. в Барселона избухва фашистки метеж, въпреки че на 19 юли е разгромен. Това е сигнал за началото на социално-либертарна революция. На 27 август същата година Сабате и неговия брат Хосе се присъединяват към отрядите на CNT-FAI, които водят бойни действия на Арагонския фронт. Именно в този участък бойните действия са едни от най-ожесточените, а желанието и на двете страни да вземат победата е просто фанатично.

След поражението на републиканските сили, Сабате се отправя към Франция, в лагера във Вернет. Оставайки на свобода, Ел Кико продължава нелегалната борба в Испания. Едно от най-ярките събития на тази борба е, че на 20 август 1945 г. успява да освободи двама другари от затвора. Групата му активизира действията си срещу режима на Франко и неговите поддръжници. За тази цел те се занимават с обири на банки, големи компании и финансови организации, защото за да продължава да действа активно, нелегалното движение има нужда от средства. Активността на групата му набира сила и на 2 март постигат огромен успех, убивайки двама от лидерите на Фалангата.

Ел Кико става враг №1 на франкисткия режим. Много от неговите другари са убити през тези години на борба (включително неговите братя Хосе и Мануел, съответно през 1949 г. и 1950 г.). Сабате все пак успява да се измъкне от мрежите, капаните и засадите на полицията, но въпреки това на 5 януари 1960 г. след тайно пресичане на границата (Сабате и другарите му периодично отиват до Франция и обратно) той и негови другари попадат в засада. Обкръжени са от Соматен (франкисткото опълчение в Каталуния) и Гражданската гвардия. Огънят е открит незабавно и без предупреждение. Антонио Миракъл Гуитарт, Рохелио Ториес, Франсиско Конеса Алкарас и Мартин Руис Монтоя – всички тези другари загиват на място. Тежко раненият Ел Кико успява да избяга и да се измъкне от противника, но няколко часа по-късно умира от раните си. Той умира на 45-годишна възраст.

Няма как за заключение да не цитираме най-известните му думи, така че читателят да може да разбере по-добре личността на Ел Кико:

Ние не сме грабители, ние сме борци за либертарна съпротива. Това, което сме взели ще го дадем на децата на антифашистите, които уби ти и твоите хора. Ние сме хора, които никога, нито сега, нито по-късно, не ще молят за нещо, което не им принадлежи. Ще се сражаваме за работническата класа на Испания, докато имаме сили да се борим. Що се отнася до теб, Гарига, въпреки че си убиец и крадец, ще те пощадим, защото ние като анархисти ценим човешкия живот. Това е нещото, което може би никога няма да разбереш.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s