Батальонът на смъртта

батальонът на смъртта1Батальонът на смъртта (El Batallon de la Muerte), известен още като Centuria Malatesta, е интернационална бригада по време на Испанската гражданска война, която се състои от около 600 италиански анархисти в изгнание във Франция. Черните униформи, черното знаме с череп и кръстосани кости подчертават милитаризирания вид. Батальонът на смъртта е част от колоната Аскасо.

Колона Аскасо

Колоната Аскасо е третата колона, организирана в Барселона. Тя отива на фронта на 25 юли 1936 г.1, наброявайки 2000 доброволци. Колоната е въоръжена с четири или шест картечници, като има три или четири бронирани камиона, произведени от металурзите в Гава (Каталуния). Към колона Аскасо се присъединява интернационалната група „Справедливост и свобода“ и Батальона на смъртта (или Центурия Малатеста). Тя бива разположена в района на Уеска, командвана е от Кристобал Алдабалдетреку, Грегорио Ховер и Доминго Аскасо.

Тизнаос – брониран камион, направен от занаятчии
Тизнаос – брониран камион, направен от занаятчии

Колона Аскасо пристига в района на Барбастро (Уеска) на 27 юли, където среща полковник Вилалба и подполковник Гонсалес Моралес, командващи останалата част от барбастровския полк, около 350 човека, останали на страната на Републиката.

Своето наименование получава от името на Франсиско Аскасо, убит по време на улични боеве в Барселона на 20 юли. Франсиско Аскасо е бил член на анархистката група „Ние“ („Nosotros“).

Колона Аскасо
Колона Аскасо

Полковник Вилалба спокойно чака в Барбастро инструкции или републиканско подкрепление. Това подкрепление идва в лицето на колона Аскасо, която става част от военните. Малко след началото на обсадата на град Уеска е превзет град Сетамо, но скоро бива загубен отново. Битките в този сектор са носели интензивен характер, при условията на обсадата на Уеска е имало три колони (общо 7000 души през месец август). Лоялността на полковник Вилалба е поставена под въпрос, тъй като силно критикува НКТ и ПОУМ (Работническа партия за марксистко обединение), защитавайки само ОСПК (Обединена социалистическа партия на Каталуния). По-късно Вилалба е изпратен в Малага, където му е поверено командването. След поражението в битката за Малага той е подложен на силни нападки от страна на комунистите.

Колона Аскасо участва в няколко битки, особено активна е в настъплението на Уеска и в битката при Монте Пеладо, 28 август. В това сражение участват около 1200 италианци и 800 испанци, претърпявайки сериозни загуби. Те завладяват позиции, но това не е достатъчно за превземането на Уеска.

Един от членовете на колоната е Хосе Луис Фасериас, който по-късно става известен като един от либертарните партизани в Каталуния между 1945 и 1953 година.

centuria5Съставът на колоната включва няколко групи бойци – интернационалисти. Сред тях е интернационална група „Ерих Мюсам“ – група немски анархисти от НАС (Deutsche Anarcho-Syndikalisten). Към нея взема участие и марксистка немска центурия (която пристига в Барселона за Народната олимпиада, която е трябвало да се проведе от 19 до 26 юли), ръководена от Ханс Баймлер. В състава на колоната са участвали и италианци – интернационалисти. Първоначално в колоната са включени либерални републиканци, известни като група „Справедливост и свобода“ – Батальон Матеоти или Италианска колона, начело с Карло Росели и Фауско Фалши.

Боец от "Батальона на смъртта"
Боец от „Батальона на смъртта“

Италианските анархисти, от своя страна, формират така наречения Батальон на смъртта или Центурия Малатеста, който се превръща в доста активна анархистка италианска колона. Създаден от италиански имигранти във Франция, той прави голямо впечатление на демонстрацията в Барселона на 3 март 1937 г. заради своите черни униформи с череп и кръстосани кости – паравоенен външен вид.

centuria7Според Висенте Гуарнера, Батальонът на смъртта се е обучавал в селската местност Сант Адрия дел Бесос, оборудван и финансиран от Хенералитат по искане на Диего Абада де Сантиляна и се е намирал под командването на Камило Бернери, Кандидо Теста и Фаусто Нити. Те биват победени в битките при Алмудевар, родното място на братята Аскасо, и Монталбан. При атаката на манастира Санта Китериал (ermita de Santa Quiterial) батальонът е напълно разбит. Гуарнера разказва, че останалата част от батальона се връща към колона Аскасо, докато друга част от него пресича френската граница. Други като интернационалистите от „Справедливост и свобода“ в крайна сметка се озовават в интернационалната бригада Гарибалди.

В интерес на милитаризацията колона Аскасо, а също и колоните „Орли“ и „Червено-черно“ се преобразуват в полкове: Дурути, 19 юли и „Червено-черно“, а по-късно и в смесени бригади. Като цяло наброяват около 7000 човека.

"Батальонът на смъртта"
„Батальонът на смъртта“

В хода на милитаризацията колоната става 28-а дивизия на републиканската армия. Тя се състои от три бригади: 125-а, 126-а и 127-а, като последната е ръководена от Грегорио Ховер, привърженик на милитаризацията. Мигел Гарсия Виванос командва 125-а смесена бригада (СБ), а Максимо Франко – 126-а СБ.

centuria4През юни 1937 г. подразделението участва в настъплението на Уеска, а след това – в битката при Теруел. След като се разбива Арагонския (кръстен по това време Източния) фронт, дивизията остава в Централната зона. През август 1938 г. подразделението се премества в Екстремадура под ръководството на майора-милиционер Андрес Гарсия. Участва в боевете в Екстремадура и Пенароя.

Значка на "Батальона на смъртта"
Значка на „Батальона на смъртта“
Кокарда на "Батальона на смъртта"
Кокарда на „Батальона на смъртта“

Свободен превод от испански с използвани други материали² от А. Фьодоров

1. Или по-късно. Както посочва в своята книга „Дурути в Испанската революция“ Абел Пас, колоната на Дурути е била първата, която е минала през Барселона на 24 юли, колона Ортис е била следващата, а колона Аскасо е минала след няколко дни.

2. Domingo Ascaso Abadía — puertoreal.cnt.es/en/actividades-no-sindicales/1944-domingo-ascaso-abadia.html; Columna Ascaso — es.wikipedia.org/wiki/Columna_Ascaso.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.