Лусио Уртубия

лусиоЛусио Уртубия Хименес (роден през 1931 г. в Касканте, Навара) е баски анархист известен със своето практикуване на експроприативния анархизъм. Понякога е сравняван с Робин Худ. Уртубия извършва банкови обири и фалшификации през 1960-те и 1970-те години. По думите на Алберт Боадела, „Лусио е Дон Кихот, който не се бие срещу вятърни мелници, а срещу истински гиганти.“

Лусио Уртубия е роден в Касканте, петото дете в много бедно семейство. Баща му, Карлист, е хвърлен в затвора и докато е там, започва да се интересува от комунизъм.

Когато е привикан за военна служба, Уртубия и неговите другари обират склада на неговия взвод и бягат във Франция през 1954 г. В Париж започва да работи като строител. Тази професия я практикува през целия си живот. Влиза сред младите либертарни комунисти в „Анархистка федерация“ и се сприятелява с Андре Бретон и Албер Камю.

Скоро след като се премества в Париж, Уртубия е помолен да скрие член на Maquis, испански партизани, които се противопоставят на Франко в изгнание, в неговия дом. Бежанецът се оказва легендарният Франсеск Сабате Лопарт. Сабате остава с Уртубия няколко години, до своята смърт.

Сабате ръководи семейства и либертарни комунисти в изгнание в Тулуза, Перпинян и Париж и членове на старата испанска НКТ в Барселона, Сарагоса, Мадрид и Памплона. Уртубия подражава на неговите действия. По-късно започва да извършва грабежи и обири с цел получаване на средства за революционното дело. Навсякъде е придружаван от своя картечен пистолет Томсън, който наследява след смъртта на Сабате.

По това време фалшифицирането на документи от Уртубия е започнало и никой партизанин или изгнаник не остава без документи. Той се обединява с други либертарни другари, за да подправят пари през 1960-те години. С тази стратегия те финансират множество групи, докато се опитват да дестабилизират капиталистическата икономика. С тези действия, в разгара на нашествията в Залива на прасетата, Уртубия предлага на Роса Симеон, по това време посланичка на Куба във Франция, да унищожи американските интереси във Франция с помощта на експлозиви. Тази оферта е отхвърлена. След това той представя на Ернесто Че Гевара, кубинският министър на вътрешните работи, план за масово фалшифициране на американските долари. Това предложение също е отхвърлено и Уртубия напуска срещата разочарован.

Майсторският удар, който променя живота му е фалшификацията на пътнически чекове на Ситибанк през 1977 г. Това криминало начинание включва 8000 копия на 25 чека на стойност по 100 долара, което жестоко поврежда банката, падайки цените на акциите й. Откраднатите пари се използват в помощ на партизански движения в Латинска Америка (Тупамарос, Монтонерос и др.) и Европа. Независимо от дързостта на фалшификацията, Уртубия е осъден само на 6 месеца затвор благодарение на извънсъдебно споразумение със Ситибанк, която отхвърля обвиненията в замяна на печатните форми на Уртубия.

Неговият живот е непрекъснато приключение: той е мишена на пет международни заповеди, една от които е на ЦРУ; той подготвя отвличането на нациста Клаус Барби в Боливия; в бягство си сътрудничи с лидера на Черните пантери; намесва се в отвличането на Хавиер Руперес; посредничи в случая на Алберт Боадела; работи с Movimiento Ibérico de Liberación и по-късно с Groupes d’action révolutionnaire internationalistes. Винаги определя работата си, казвайки, „ние сме строители, бояджии, електротехници – нямаме нужда от държава“; „ако безработицата и маргинализацията създават революционери, то правителствата вече да са приключили с безработицата и маргинализацията“. Уртубия продължава да живее в Париж и сега е пенсионер.

През 2007 г. е пуснат филм, дело на баските режисьори Хосе Мария Гоенага и Айтор Ареги, за живота на Уртубия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.