Защо солидарността е важна за анархистите?

%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d0%b7%d1%8a%d0%bcСолидарността, или взаимопомощта, е ключова идея на анархизма. Това е връзката между индивида и обществото, начина по който хората могат да работят заедно, справяйки се със своите общи интереси в една среда, която подкрепя и подхранва както свободата, така и равенството. За анархистите взаимопомощта е основа черта на човешкия живот, източник на сила и щастие и основна необходимост за цялостното човешко съществуване.

Ерих Фром, бележит психолог и социалистически хуманист, отбелязва, че „човешкото желание за съюзи с другите се корени в конкретните условия на съществуване, които характеризират човешкия вид, и то е едно от най-силните подбуди на човешкото поведение“ [To Be or To Have, стр.107].

Затова анархистите смятат желанието за формиране на „съюзи“ (да използваме терминът на Макс Нетлау) с други хора за човешка потребност. Тези съюзи, или сдружения, трябва да се основават върху равенство и индивидуалност, за да удовлетворяват напълно тези, които са в тях – т.е. те трябва да бъдат организирани по анархистки начин, т.е. доброволно, децентрализирано и нейерархично. Солидарността – сътрудничество между хората – е необходима за живота и е далеч от отричането на свободата. Солидарността, казва Ерико Малатеста, „е единствената среда, в която Човек може да изрази своята индивидуалност, да постигне максимално развитие и да се наслаждава на най-голямото възможно благоденствие. Обединяването на отделните хора за благоденствието на всички и обратно означава, че свободата на всеки не трябва да бъде ограничавана, а допълвана – намирането на необходимия смисъл на съществуване в свободата на другите“ [Anarchy, стр. 29]. С други думи, солидарността и сътрудничеството означават всеки да се разглежда като равен, отказвайки да се отнасяме към другите като към средство към целта, както и да се създават взаимоотношения, които подкрепят свободата на всички, а не само на малцината, които доминират над мнозинството. Ема Голдман също подчертава това, отбелязвайки: „тази уникална сила на човешката индивидуалност постига великолепни резултати, когато се засилва чрез сътрудничеството с другите личности. Сътрудничеството – за разлика от междуособните кавги и борби – е работило за оцеляването и развитието на видовете. Само взаимопомощта и доброволното сътрудничество могат да създадат основа за един свободен индивидуален и обществен живот.“ [Red Emma Speaks, стр. 118]

Солидарността означава сдружаване като равни, за да се удовлетворят нашите общи интереси и потребности. Форми на сдружаване, които не се базират на солидарност (т.е. тези базирани на неравенство) ще смажат индивидуалността на тези, които се покоряват на тях. Както посочва Рет Марут, свободата има нужда от солидарност, признаване на общите интереси:

„Най-благородната, чиста и истинска любов на човечеството е любовта към себе си. Искам да бъда свободен! Надявам се да бъда щастлив! Искам да оценя всички красоти на света, но свободата ми е гарантирана, само когато и останалите хора около мен са свободни. Аз мога да бъда щастлив, само когато останалите хора около мен са щастливи. Аз мога да бъда радостен, когато всички хора, които виждам и с които се запознавам гледат на света с изпълнени с радост очи. Само тогава мога да бъда изпълнен с истинска наслада, когато знам, че и другите хора изпитват същата наслада като мен. И поради тази причина е въпрос на моето удовлетворение, на самия мен, когато се бунтувам срещу всяка опасност, която заплашва моята свобода и щастие“ [Рет Марут (известен още като Б. Травен), списание The BrickBurner, цитиран от Карл С. Гутке, B. Traven: The life behind the legends, стр. 133–4].

Да практикуваме солидарността означава, че ние признаваме, както е в лозунга на Индустриални работници на света, че „вредата върху един е вреда върху всички“. Солидарността, следователно, е средство за защита на индивидуалността и свободата и така тя е израз на личния интерес. Както Алфи Кон посочва:

„когато говорим за сътрудничество, ние сме склонни да свързваме понятието с размиващия съзнанието идеализъм. Това може да следва от мнимото сходство на сътрудничеството с алтруизма. Структурираното сътрудничество въстава срещу егоизма/алтруизма. То означава, че когато помагам на някого, в същото време помагам и на себе си. Дори ако моят мотив първоначално е бил егоистичен, сега нашите съдби са свързани. Или потъваме заедно, или се издигаме. Сътрудничеството е проницателна и силно успешна стратегия – прагматичен избор, при който нещата в училище и в работата се правят по по-ефективен начин, отколкото при конкуренцията. Има добри доказателства, че сътрудничеството е по-предразполагащо към психологическото здраве и симпатията помежду ни“ [No Contest: The Case Against Competition, стр. 7].

При едно йерархично общество солидарността е важна не само заради удовлетворението, което ни дава, но и заради това, че тя е необходима, за да се противопоставим на властта. Думите на Малатеста са уместни тук:

„потиснатите маси, които никога не са се примирявали напълно с потисничеството и бедността, и които са жадни за справедливост, свобода и благоденствие започват да разбират, че няма да могат да постигнат своето освобождение, освен ако не се обединят и солидаризират с всички потиснати и експлоатирани по целия свят“ [Anarchy, стр. 33].

Бъдейки заедно, можем да увеличим силата си и да получим това, което искаме. Чрез организирането в групи можем да започнем да управляваме нашите колективни дела заедно и така да сложим край на господаря един път завинаги. „Съюзите ще увеличат средствата на личността и ще пазят извоюваната от тях собственост“ [Max Stirner, The Ego and Its Own, стp. 258]. С действие в дух на солидарност можем да заменим настоящата система със системата, която желаем: „силата е в съюза“ [Alexander Berkman, What is Anarchism?, стр. 74].

Солидарността е средство, чрез което можем да получим и гарантираме нашата собствена свобода. Ние се съгласяваме да работим заедно, което ще означава, че ние не трябва да работим за друг. Съгласявайки се да споделяме помежду си означава, че нашите възможности се увеличават, като можем да се радваме на повече, а не на по-малко. Взаимопомощта е в мой личен интерес – аз виждам, че е мое предимство да сключа споразумения с други хора, основаващи се на взаимно уважение и социално равенство; защото ако доминирам над някого, това означава, че са налице условия, които позволяват господство и така по всяка вероятност някой ще доминира над мен.

Според Макс Щирнер, солидарността е средството, чрез което се гарантира, че нашата свобода е укрепена и защитена от властта, които искат да ни управляват: „Кой казва, че всеки може да направи всичко?“, пита Щирнер. „Длъжен ли си да позволяваш на някого да се разпорежда с теб както поиска? Защитавай се и никой няма да те докосне. Ако милиони хора са зад гърба ти, подкрепят те, тогава ти си една могъща сила и ще спечелиш без затруднение“ [цитиран в The End of Anarchism? на Луиджи Галеани, стp. 79 — различен превод в The Ego and Its Own, стр. 197].

Солидарността е важна за анархистите, защото тя е средството, чрез което свободата може да бъде създадена и защитавана от властта. Солидарността е сила и продукт на нашата природа като социални същества. Тя не трябва да се бърка с „вождизма“, който предполага пасивно следване на лидер. За да бъде ефективна, солидарността трябва да бъде създадена от свободни хора, които си сътрудничат заедно като равни. „Голямото НИЕ“ не е солидарност, въпреки че същността на „вождизма“ е продукт на нашата потребност за солидарност и съюз. Това е „солидарност“, която е покварена от йерархичното общество, в което хората са научени да се подчиняват сляпо на лидери.

An Anarchist FAQ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.