Защо анархизмът се нарича също либертарен социализъм?

анархияМного анархисти, виждайки отрицателния характер на понятието „анархизъм“, използват други термини, за да подчертаят изначало позитивния и конструктивен аспект на своите идеи. Най-често използваните термини са „свободен социализъм“, „свободен комунизъм“, „либертарен социализъм“ и „либертарен комунизъм“. За анархистите, либертарният социализъм, либертарният комунизъм, и анархизма са взаимозаменяеми. Както заявява Ванцети:
„Преди всичко ние сме социалисти също като социалдемократите, социалистите, комунистите и „Индустриалните работници на Света“. Разликата – най-голямата – между нас и всички останали е, че те са авторитарни, докато ние сме либертарни; ние не вярваме в никакви държави и правителства.“ [Nicola Sacco and Bartolomeo Vanzetti, The Letters of Sacco and Vanzetti, p. 274]

Дали това е правилно? В речника „American Heritage Dictionary“ откриваме:

ЛИБЕРТАРЕН: човек, който вярва в свободата на действия и мисли; човек, който вярва в свободната воля.

СОЦИАЛИЗЪМ: социална система, в която производителите притежават, както политическата власт, така и средствата за производство и разпространяването на благата.

Взимайки първите две дефиниции и съчетавайки ги, се получава:

ЛИБЕРТАРЕН СОЦИАЛИЗЪМ: социална система, която вярва в свободата на действия и мисли и в свободната воля, в която производителите притежават както политическата власт, така и средствата за производство и разпространяването на благата.

(Трябва да добавим, че все още се придържаме към нашите коментари, че в речниците липсва политическо усъвършенстване. Само използваме тези дефиниции, за да покажем, че „либертарен“ не означава „свободен пазар“ на капитализма, нито „социализъм“ на държавната собственост. Други речници, очевидно, ще имат различни дефиниции – особено за социализма. Тези, които искат да оспорват речниковите дефиниции са свободни да преследват това безкрайно и политическо безполезно хоби, но ние няма).

Въпреки това, поради създаването на Либертарианската партия в САЩ много хора сега смятат, че „либертарният социализъм“ е противоречие в термините. Наистина, много „либертарианци“ считат, че анархистите се опитват да свържат „антилибертарните“ идеи на „социализма“ (както го представят либертарианците) с либертарната идеология, за да се направят „социалистическите“ идеи „по-приемливи“ – с други думи, опитват се да откраднат „либертарния“ етикет от законните му притежатели.

Истината не може да се скрие. Анархистите използват термина „либертарен“, за да опишат себе си и своите идеи още през 1850-те години. Според анархисткият историк Макс Нетлау, революционният анархист Жозеф Дежак издава Le Libertaire, Journal du Mouvement Social в Ню Йорк между 1858 г. и 1861 г., докато използването на термина „либертарен комунизъм“ датира от ноември 1880 г., когато Френският анархистки конгрес го приема. [Max Nettlau, A Short History of Anarchism, p. 75 and p. 145] Използването на термина „либертарен“ става по-популярен от 1890-те години насам след като се използва във Франция в опит да се заобиколят антианархистките закони и да се избегне негативната асоциация на думата „анархия“ в народното съзнание (Себастиан Фор и Луиза Мишел издават вестника Le Libertaire във Франция през 1895 г., например). От тогава, особено извън Америка, терминът винаги се е свързвал с анархистките идеи и движения. Като по-скорошен пример, в САЩ анархисти създават „Либертарната лига“ през юли 1954 г. Тя има твърди анархосиндикалистки принципи и съществува до 1965 г. Американската „Либертарна“ партия съществува едва от началото на 1970-те години и повече от 100 години след първите анархисти използва този термин, за да опише своите политически идеи (и 90 години след като за първи път е приет изразът „либертарен комунизъм“). Тази партия, а не анархистите, „открадват“ думата. По-нататък ще дискутираме защо идеята на „либертарния“ капитализъм (както се описва от Либертарианската партия) е противоречие в термините.

Както ще обясним в секция I, само либертарната социалистическа система на собственост може да увеличи максимално свободата. Излишно е да казваме, че държавната собственост – това, което обикновено се нарича „социализъм“ – не е социализъм въобще за анархистите. В действителност държавният „социализъм“ е просто форма на капитализъм без никакво социалистическо съдържание. Както Рудолф Рокер заявява, за анархистите социализмът „не е въпрос без съдържание, а въпрос на култура, която ще трябва да привлече чувството на индивидуалност и свободната инициатива на личността; без свобода това ще доведе до мрачен държавен капитализъм, който ще жертва всяка индивидуална мисъл и ще приведе фалшив колективен интерес.“ [цитат от Colin Ward, “Introduction”, Rudolf Rocker, The London Years, p. 1]

Предвид анархисткия произход на думата „либертарен“, малко анархисти ще се радват да видят думата открадната от идеология, която има малко общо с нашите идеи. В Съединените щати, както заявява Мъри Букчин, „терминът ‘либертарен’ сам по себе си непременно повдига проблем, по-специално, с отъждествяването на антиавторитарната идеология с борещото се движение за ‘чист капитализъм’ и ‘свободна търговия’. Това движение никога не е създало думата: думата то си я присвоява от анархисткото движение от 19 век. И тя трябва да се върне от антиавторитаристите… които се опитват да говорят за доминиращите хора като цяло, а не за лични егоисти, които идентифицират свободата с предприемачество и печалба“. Тези анархисти в Америка трябва да „възстановят на практика една традиция, която във времето е изопачена от реакционния ‘свободен пазар’.“ [The Modern Crisis, pp. 154–5] Тъй като ние го правим, ще продължаваме да наричаме идеите си либертарен социализъм.

An Anarchist FAQ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.