Какво означава „анархизъм“?

анархияЦитирайки П. Кропоткин, анархизмът е „система на бездържавен социализъм“. [Anarchism, стp. 46]. С други думи, „избавление от експлоатацията и угнетението на човека от човека, и следователно – избавление от частната собственост (т.е. капитализма) и държавата“. [Errico Malatesta, Towards Anarchism,“, стp. 75]

Анархизмът е политическо движение, което има за цел да създаде общество без политическа, икономическа и социална йерархия. Анархистите считат, че анархията (отсъствие на господар) е една жизнеспособна форма на социална система, която ви позволява да получите максимума индивидуална свобода и социално равенство. Те виждат целите на свободата и равенството като взаимно свързани. Или, според Бакунин:
„Свободата без социализъм е привилегия и несправедливост, а социализмът без свобода – робство и скотство.“ [The Political Philosophy of Bakunin, стp. 269]

Историята на човешкото общество е показала тази гледна точка. Свободата без равенство е само свобода за господарите, а равенството без свобода е невъзможно и служи само за оправдание на робството.

Има много различни видове анархизъм (от анархоиндивидиуализъм до анархокомунизъм – за тях ще поговорим по-късно), но в техните основи винаги лежат две общи позиции: съпротива срещу правителството и капитализма. Както отбелязва анархоиндивидуалистът Бенджамин Тъкър, анархизмът встъпва за „унищожаване на държавата и лихварството; за ликвидация на властта и експлоатацията на човека от човека“. [цит. по Eunice Schuster, Native American Anarchism, стp. 140] Анархистите разглеждат печалбите, лихвите и наемите като лихварство (т.е. експлоатация) и затова встъпват срещу тях и срещу тези условия, които ги правят възможни, както и против правителството и държавата.

Като цяло, според Л. Сюзън Браун, „свързващата нишка“ в анархизма е „общото осъждане на йерархията и господството и желанието да се борим за свободата на индивида“. [The Politics of Individualism, стp. 108] За анархистите човек не може да бъде свободен, ако е подчинен на държавна или капиталистическа власт. Както обобщава Волтарина де Клер:
„Анархизмът учи, че в едно общество жизнените потребности на всички могат да бъдат напълно удовлетворени и че възможността за пълно развитие на ума и тялото трябва да принадлежи на всички. [Той] учи, че съществуващата несправедлива организация на производство и разпределение на благата трябва да бъде напълно унищожена и заменена от система, която да гарантира на всички свобода на труда, без да се търси собственик, на когото трябва да се даде десятък от резултата от труда; която гарантира свободата на достъпа до средствата за производство и резултатите от труда… Вместо сляпо покорство, той провокира негодувание; вместо подсъзнателното недоволство, той възпитава съзнателно недоволство… Анархизмът се стреми да пробуди съзнанието на угнетените, желанието за по-добро общество и обяснява смисъла на необходимостта от извършване на непрекъсната война срещу капитализма и държавата.“ [Anarchy! An Anthology of Emma Goldman’s Mother Earth, С. 23-4]

Анархизмът е политическа теория, която защитава идеята за създаване на анархия, общество, основано върху принципа „без господар“. За постигането на това „подобно на всички социалисти, анархистите настояват, че частната собственост върху земята, капитала и фабриките е остаряла и трябва да изчезне и че всички средства за производство трябва да станат обществена собственост и да се ръководят от производителите на блага. Анархистите заключват, че идеалът на политическата организация на обществото е това положение, при което функциите на правителството са сведени до минимум… [и] че окончателната цел на обществото е да съкрати функциите на правителството до нула – т.е. общество без правителство, анархия“. [Peter Kropotkin, Пак там, стр. 46]

Анархизмът е и позитивен, и негативен. Анархисткият анализ и критиката на съществуващото общество едновременно предлагат визия за потенциално ново общество – общество, което ще задоволи човешките потребности, които не могат да бъдат задоволени от съвременното общество. Тези потребности са: свобода, равенство и солидарност, за които ще говорим поотделно.

Анархизмът обединява критиката с надеждата, защото, както е отбелязано от Бакунин (още преди да стане анархист), „страстта към унищожение е също и творческа страст“. Не можете да изградите ново общество, ако не разбирате какво не е наред със сегашното.

Трябва да се подчертае, че анархизмът е нещо повече от метод за познаване и разбиране на новото общество. Той също така се основава на борбата, борбата на потиснатите за свободата си. С други думи, той се превръща в средство за постигане на нова система, изградена върху потребностите на хората, безвластие, която поставя планетата над печалбата. Цитат от шотландския анархист Стюарт Кристи:
„Анархизмът е движение за човешката свобода. Той е конкретен, демократичен, егалитарен… Анархизмът е създаден – и си остава – като пряко средство за борба на бедните срещу техния гнет и експлоатация. Той встъпва против растежа на държавната власт и против пагубния етос на собственическия индивидуализъм, който, заедно или поотделно, в крайна сметка служи само на интересите на малцинството за сметка на мнозинството.
Анархизмът е и теория, и практика на живот. Във философски план той се стреми към максимално съгласие между човека, обществото и природата. Практически той ни насочва да организираме и живеем живота си по такъв начин, че да направим политиците, правителствата, държавите и тяхната политика излишни. В анархисткото общество взаимоуважаващите се свободни хора ще организират отношения в пределите на естествено определени общности, в които средствата за производство и разпределението на продуктите на труда принадлежат на всички.
Анархистите не са мечтатели, обсебени от абстрактни принципи и теоретични конструкции… Анархистите са наясно, че перфектно общество не може да бъде постигнато утре. Всъщност, борбата трае вечно! Въпреки това, неговата представа подбужда борба срещу реалността, която е сега, в името на реалността, която може да бъде…
В крайна сметка, борбата, определяща резултата и напредъка към по-добро общество, трябва да започне със съпротива срещу всяка несправедливост. В общи линии, това означава противопоставяне на експлоатацията и легитимността на цялата принудителна власт. Ако у анархистите има един пункт на непоклатима вяра, то това е, че един ден, когато навикът на подчинение към политическите деятели и идеолози изчезне, а съпротивата срещу подчинението и експлоатацията – престане, обикновените хора ще могат да организират всеки аспект от своя живот в съответствие със собствените си интереси, както намират за добре и по всяко време, справедливо и свободно.
Анархистите не избягват народната борба, като не се опитват и да я подчинят. Те на практика се опитват да направят това, което могат, помагайки да се постигне възможно най-високо ниво, както на индивидуално саморазвитие, така и на групова солидарност. Възможно е да се познаят анархистките идеи по доброволните взаимоотношения, егалитарното участие в процесите по взимане на решения, взаимната помощ и критикуването на всички форми на принуда във философските, социалните и революционните движения във всички времена и места.“ [My Granny made me an Anarchist, С. 162-3]

Анархизмът, както заявяват анархистите, казано по-просто, е теоретичен израз на способността ни да се самоорганизираме и да живеем в общество без шефове и политици. Той позволява на работническата класа и на другите угнетени хора да осъзнаят силата ни като класа, защитава нашите преки интереси и се бори да революционизира обществото. Само така можем да създадем общество, което е подходящо за живот.

Това не е абстрактна философия. Анархистките идеи се осъществяват всеки ден. Всеки път, когато потиснатите хора защитават своите права, своята свобода, проявяват солидарност и сътрудничество, водят борба срещу гнета, организират се без лидери и началници, духът на анархизма живее. Анархистите искат да засилят тези либертарни стремежи и да ги доведат до пълно осъществяване.

An Anarchist FAQ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.