Какво е анархизъм?

анархияАнархизмът е политическа теория, целта на която е установяване на анархия, „нито собственик, нито пълновластник“ (Прудон, „Какво е собствеността“, стр. 264). С други суми, анархизмът е политическа теория, в която отношенията между хората се изграждат на принципа на равенството и свободния договор. Анархизмът встъпва срещу всички видове йерархично управление – държавно или капиталистическо – като вредни и ненужни за хората и тяхната индивидуалност.

Според мнението на анархистката Л. Сюзан Браун: „Въпреки че под анархизъм мнозинството разбира насилствено антидържавно движение, анархизмът е много по-деликатна и богата с нюанси теория, отколкото просто противопоставяне на правителството. Анархистите са срещу идеята, че властта и господството са необходими за обществото, и вместо това предлагат кооперативни, антийерархични форми на социална, политическа и икономическа организация на обществото [The Politics of Individualism, стр. 106].

„Анархизъм“ и „анархия“, несъмнено, са най-набедяваните идеи в историята на политическите теории. Често тези думи ги използват за обозначаване на „хаос“ или „безредие“, считайки косвено, че анархистите искат социален хаос и връщане към „законите на джунглата“. От този процес на невярно тълкуване могат да се направят исторически паралели. Например, в държавите, където се провъзгласява управление на една личност (монархия), думите „република“ и „демокрация“ се използват точно като „анархия“, разбирайки безредие и хаос. Политическите сили, заинтересовани в запазването на съществуващия ред, се опитват, разбира се, да оправдаят това недоразумение с това, че съпротивата на съществуващата система не може да работи на практика и че обществените промени могат да доведат само до хаос.

Както пише Ерико Малатеста:
„ако съществува вяра в това, че правителството е необходимо, и без него са неизбежни безредието и хаоса, естествено и логично е да се мисли, че анархията, която означава липса на правителство, трябва също да означава и липса на ред“ [Anarchy, стp. 16].

Анархистите, обаче, искат да променят тази общоприета представа за анархията, за да могат хората да видят, че правителството и другите йерархични обществени отношения са вредни и ненужни:
„Променете мнението, убедете хората, че правителството не е просто безполезно, но и крайно вредно, и след това думата анархия, само защото тя означава липса на правителство, ще означава за всички: естествен ред, съюз на човешките потребности и интереси на всеки член на обществото, пълна свобода при пълна солидарност“ [Пак там, стр. 16].

Тези „Често задавани въпроси“ са част от процеса за промяна на общественото мнение за анархизма и анархията. Но това не е всичко. Борейки се с добросъвестните неверни представи за значението на думата „анархия“, ние трябва да преодолеем лъжите, които с години се хвърлят срещу нас от враговете ни. Както заявява Бартоломео Ванцети, анархистите са „радикалите на радикалите – черни котки, ужас за много: всички експлоататори, шарлатани, самозванци и угнетители. Затова ние сме най-неразбирани, оклеветявани и преследвани“ [Nicola Sacco and Bartolomeo Vanzetti, The Letters of Sacco and Vanzetti, стp. 274].

Ванцети знае за какво пише. Той и неговия другар Никола Сако са заловени от американското правителство заради престъпление, което не са извършили, и са убити само заради своите анархистични убеждения. Поради това, тези „Често задавани въпроси“ ще бъдат посветени на борбата с лъжите, които се хвърлят срещу анархистите от капиталистическите медии, политиците, идеолозите и босовете (да не говорим за лъжите, произведени от нашите бивши другари либерали и марксисти).

Надяваме се, че когато приключим, вие ще разберете защо властниците губят толкова много време и средства, атакувайки анархизма – това е единствената идея, която се опитва да осигури свобода за всички и край на всички системи, в които малцинството разполага с власт над мнозинството.

An Anarchist FAQ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.