Гаетано Бреши и убийството на крал Умберто I

град Прато, регион Тоскана
град Прато, регион Тоскана

„Жителите на Прато прекрасно знаят, че цялата история на Италия се превръща в дрипи, цялата със своите триумфи, нещастия, революции, битки и поражения. Къде са изработени червените ризи на гарибалдийците от Ментана, униформите на войниците на Пий IX, на доброволците при Куартоне и Монтанара, на берсалиерите при Порта Пиа? На карбонариите, Млада Италия, на бойците при Новара, Лиса, Кустоца и на Свободната църква в свободната държава1? Откъде произлизат дрехите от всички градове и цяла Италия, събрани в помощ на оцелелите от земетресението в Месина, на наводнението в Полезине, на корабокрушенията в Амалфи и Салерно? Всичко произлиза от Прато: знамената на всички държави, униформите на генералите и войниците от всички армии, расата на свещениците, чорапите на монсеньорите, пурпурните наметала на кардиналите, съдебните тоги, якетата на карабинерите, шпионите и надзирателите, булата на булките, пожълтелите дантели и пелените на новородените. Гражданската одежда, в която е бил крал Умберто I в Монца, когато жителят на Прато Гаетано Бреши го застрелва с пистолет, в края на краищата пристига в Прато като дрипа2. (Никой така и не разбра, дали одеждата е попаднала тук случайно или кралица Маргарита и нейният син, крал Виктор, любезно са решили да дадат на жителите на Прато вече като дрипа одеждата на крал Умберто I с дупки от куршуми, изстреляни от гражданин на Прато).

Курцио Малапарте „Проклятието на тосканците“

Gaetano_Bresci
Гаетано Бреши

Биографична справка

Гаетано Бреши е роден на 10 ноември 1869 г. в Прато. Негови родители са дребния търговец Гаспаре Бреши и Мадалена Бреши. Гаетано завършва промишлено училище и отива да работи във фабрика. На 22 години за първи път участва в стачка и поради това през декември 1892 г. е осъден на 15 дни лишаване от свобода. Няколко пъти променя местоработата си и отново участва в стачки. Поради тази си активност е преследван от законодателството заради нарушаване на обществената безопасност. В съда един от неговите работодатели, давайки показания, казва, че трудно се намира такъв добър работник като Бреши. През 1893 г. отново е задържан заради това, че нарушава обществената безопасност, а през 1895 г. заедно с други 52 анархисти от Прато е осъден на повече от година затвор по силата на специалните закони на Криспи. През май 1896 г. е амнистиран. Не успявайки да си намери работа в Прато, той се премества в Барга и започва работа във вълнопреработвателната фабрика Michele Tisi e C.

Поради бедността си Бреши емигрира в САЩ, където си намира работа и създава семейство. В същото време далеч от Италия Гаетано участва в издаването на анархистки вестник на италиански език. Именно тук разбира за стрелбата на мирната демонстрация в Милано през 1898 г. Когато отвъд океана е съобщено, че е стреляно по хората по заповед на крал Умберто I и че генерал Фьоренцо Бава-Бекарис е получил орден за изпълнението на заповедта, Бреши окончателно решава да убие монарха.

Бреши взима пари от касата на вестника, в която до този момент е инвестирал много, и не казвайки на никого за своите планове, заминава за Италия. На 29 юли 1900 г. по време на кралската визита в Монца, Бреши успява да се доближи до крал Умберто I и четири пъти стреля в него с револвер. Кралят, срещу когото има вече два атентата в миналото, умира.

Убийството на Умберто I
Убийството на Умберто I

Бреши е осъден на доживотен затвора, тъй като по това време в Италия няма смъртно наказание. По официална версия на 22 май 1901 г. се обесва в килията си в затвора Санто Стефано на едноименния остров.

Бележки:

1. Изброени са бойци и сражения от времето на Рисорджименто.
2. На 29 юли 1900 г. по време на посещението на Умберто I в Монца, официално посветено на някакъв спортен празник, но в действителност – обсъждане на възможността да бъде коронясан с короната на Италия, съхранена в този град от времето на лонгобардите, кралят е застрелян от анархиста Гаетано Бреши.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.